Алф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алф
ALF
ЖанрСитком
Създател(и)Том Пачет
АктьориПол Фуско
Макс Райт
Ан Шедийн
Андреа Елсън
Бенджи Грегъри
Джон ЛаМота
Лиз Шеридан
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди102 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентТом Пачет
Пол Фуско
Времетраене23 – 24 минути
Разпространение
ТВ каналNBC
Излъчване22 септември 1986 г. – 24 март 1990 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Алф в Общомедия

„Алф“ (на английски: ALF) е американска ситуационна комедия, създадена от NBC между 1986 г. и 1990 г. Вдъхновена е от филма „Извънземното“ и го пародира.

Мичу Месарош е актьорът в костюма на Алф. Пол Фуско управлява куклата Алф, озвучава гласа на Алф, и е един от продуцентите.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой, Гордън Шамуей, е дребен извънземен, който получава прякора Алф (от англ. „A.L.F.“, т.е. „Alien Life Form“ – „извънземна форма на живот“; в първия епизод на сериала с българско озвучаване „АЛФ“ е преведено като „алтернативна форма на живот“). Той е роден на 28 октомври 1756 г. в долната източна част на планетата Мелмак. Тази планета се намирала на шест парсека (около 20 светлинни години) от звездния свръхкуп Хидра-Кентавър и имала зелено небе, синя трева и лилаво слънце.

Тялото на Алф е покрито с оранжева козина, носът му е набръчкан, има седем стомаха и обича да яде котки. Ходил е на училище 122 години и е бил капитан на бейзболния отбор (бейзболът на Мелмак се играе на лед с ракообразни вместо с топка).

Алф се разбива с космическия си кораб в гаража на семейство Танер – обикновено американско четиричленно семейство от средната класа. Главата на семейството Уили Танер е чиновник, съпругата му Кейт е домакиня. Имат две деца – дъщеря Лин и син Брайън. Домашен любимец на семейството е котаракът Лъки.

Семейство Танер приемат Алф в своя дом и го крият от НАСА, военните и своите любопитни съседи – семейство Ачмонек, докато той поправи своя космически кораб. Става ясно, че Мелмак е избухнал и Алф е останал без дом. Той остава за постоянно в семейството, въпреки че понякога създава главоболия със своите детински, лекомислени постъпки.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Филм[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. по американската телевизия ABC е излъчен 90-минутен филм „Проект: Алф“ (Project: ALF), който е краят на историята. Действието в него се развива 6 години след събитията в сериала и фокусира вниманието върху един учен и един военен, които измъкват Алф от правителството и го завеждат при милионер, строящ космически кораб, с помощта на който косматият извънземен ще може да напусне Земята.

В последния епизод от сериала Алф успява да се свърже със свои оцелели съпланетяни и да си уговори час и място на срещата, на която той трябва да се върне при тях. Разговорът обаче е засечен от военните и поради това Алф се оказва заобиколен от агенти на самото поле, където трябва да се състои срещата. В този момент епизодът свършва и излиза надпис „Следва продължение...“, като филмът „Проект: Алф“ е именно това продължение – заключението на сериала.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

  • Всеки един от епизодите в Алф е наречен на някаква песен и заглавието ѝ е свързано със сценария на съответния епизод.
  • На български език са издадени шест книги от Райнер Бютнер с истории по мотиви от сериала Алф.
  • Като дете Алф преживява тежка травма на главата, след като пада от дърво. Има домашен любимец – трикрака веспа (порода мелмакско куче) на име Смръдльо. Оранжевият пришълец твърди, че кучетата на родната му планета са с по-добър дизайн от земните, защото не им се налага да вдигат крак при уриниране. Алф посещава колеж 63 години, следвайки (и почти завършвайки) психология и пешеходство.
  • Гордън Шамуей (известен на Земята като Алф) е наречен на баба си Гордън – една от малкото жени на Мелмак, които могат да цепят дърва с уста. Бащата на Алф – Боб, когото всички наричат Бо за по-кратко, се слави с чувството си за хумор и с блестящата си имитация на сирене „Фета“. Гумър – чичото на Алф – е известен мелмакски актьор със запомнящи се роли в класиките „Котка върху горещ ламаринен поднос“, „Отнесени от рибата“ и „Близки свещи от най-лош вид“.
  • На Мелмак младият Шамуей сменя множество професии: работи за кратко като фотомодел, проваля се като stand-up комедиант (от този период е и знаменитата шега „Можеш да издухаш конкуренцията, можеш да си издухаш и носа, но не можеш да намериш рима на „ъглошлайф“!“). Опитва силите си като дилър на популярните автомобили „Флегма“, след което се преквалифицира в професионален играч на буилабейзбол. Тази игра много прилича на земния бейзбол, с незначителната разлика, че вместо бухалки се използват парчета риба. Почти век Алф изкарва прехраната си на игрището като препъвач. Накрая отива на служба в Орбиталната гвардия като отговорник по поддръжка на санитарните възли. Там го обучават да управлява патрулен кораб, да стреля с бластер и да се оригва на три езика.
  • Алф се влюбва в Ронда, сервитьорка в орбиталното кафене, както и тя в него, но и двамата са твърде срамежливи, за да си признаят. На рождения си ден през 1984 г. Алф тъкмо духа свещичките на тортата в кафенето, когато е повикан по радиостанцията да заеме бойна позиция. В мига, когато пали двигателя на кораба си, Мелмак избухва и взривната вълна го помита в открития космос. Две години Алф се лута сред звездите, докато накрая корабът му е засмукан от гравитацията на голяма синя планета. Така Алф се озовава сред останките от гаража на семейство Танер в предградията на Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, планетата Земя.
  • Алф се разбива в къщата на Танерови през септември.
  • Алф бързо успява да се почувства съвсем уютно в новата обстановка и се залавя да цивилизова явно изостаналите земляни. Обучава Брайън в някои основни мелмакски обичаи, но родителите му остават крайно недоволни, когато го заварват да маже котарака Лъки с фъстъчено масло. Това подтиква Кейт да наложи някои железни правила за престой на мелмаковци на американска територия: 1. Лъки НЕ Е за ядене! 2. Ако някой позвъни на вратата, всеки, отговарящ на описанието „нисък, космат, извънземен“, е длъжен тутакси да се скрие в кухнята. 3. Всяка пакост се наказва с изгнание в гаража. 4. Никакви косми в хладилника!
  • След четири блажени години под покрива на семейство Танер съдбата на Алф се преобръща: в опит да се свърже с Австралия по радиото извънземният улучва честотата на космическия кораб на Скип и Ронда, които също са оцелели след катастрофата на Мелмак, купили са си собствена планета и го канят да дойде с тях. С натежали сърца Танерови го откарват на изоставено поле, откъдето Скип и Ронда трябва да го вземат. Но по петите на косматия симпатяга е и специален отряд от НАСА, който в последните минути на последния епизод на „АЛФ“ – „Consider Me Gone“, го обкръжава безмилостно, докато корабът на приятелите му бавно се отдалечава обратно към звездите.
  • Последният епизод от четвърти сезон е бил замислен да бъде и пилотен епизод на пети сезон, но сезонът не е бил заснет.[1]
  • Ан Шедийн е била наистина бременна, когато в сериала тя носи в утробата си бебето Ерик.
  • Алф е роден на 28 октомври 1756.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът придобива висока популярност. Първоначално е излъчен на 10 март 1989 г. по Първа програма на Българската телевизия и се излъчва всяка събота от 21:00 ч.[2] Ролите се озвучават от Анета Сотирова, Надя Савова в някои епизоди, Петя Миладинова, Нели Топалова, Гинка Шофелинова в някои епизоди, Николай Цанков в първите пет епизода, Пенко Русев от шести епизод до края на сериала, Никола Стефанов в някои епизоди, Иван Балсамаджиев в някои епизоди и Веселин Ранков.[3]

Повторно излъчване прави bTV през 2000 г. и 2006 г. На 27 юни 2012 г. сериалът започва наново, всеки делничен ден от 14:30. Осемнадесети епизод от първи сезон, няколко епизода от втори, повечето от трети и целия четвърти сезон са преозвучени със Сотирова, Топалова, Миладинова, Русев и Ранков.

През 2007 г. започва и по GTV, където е повтарян в края на 2008 г. и в началото на 2009 г. През 2014 г. започва отново по bTV Comedy. На 11 февруари 2022 г. започва да се излъчва повторно от 20:00 ч. и завършва на 21 април. На 3 октомври започва ново повторение всеки делник от 19:00 ч. по два епизода. На 27 февруари 2024 г. започва следващо повторение всеки делник от 20:00 ч. с по два епизода.

На 26 декември 2008 г. по Нова телевизия е излъчен епизодът от две части „Специалната Коледа на Алф“ като част от коледната им програма. Дублиращият състав е сменен и ролите се озвучават от Даниела Йорданова, Силвия Русинова, Здравко Методиев, Илиян Пенев, Светозар Кокаланов и Пламен Манасиев.

На 14 септември 2009 г. започва повторно излъчване на сериала по Диема, всеки делник от 18:30 с повторение от 12:00 и завършва на 9 март 2010 г.

Дублажи[редактиране | редактиране на кода]

БНТ
Превод Таня Савова
Редактор Лукреция Ганчовска
Тонрежисьори Емил Глушков
Габриела Жекова
Леа Радоева
Адриана Червенкова
Жозафина Казанджиева
Момчил Божков
Режисьор на дублажа Елена Попова
bTV
Преводачи Венета Янкова
Михаела Минева
Милена Манчева
Георги Доков
Кристина Балчева
Живка Рудинска
Тонрежисьори Радослав Колев
Янко Арнаудов
Режисьори на дублажа Чавдар Монов
Елена Попова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за